EU version

Živě: 5. blok konference SŽ - Z Berlína do Vídně bude možné se dostat za 4 hodiny díky VRTkám!

Živě: 5. blok konference SŽ - Z Berlína do Vídně bude možné se dostat za 4 hodiny díky VRTkám!
foto: Archiv/Živě: 5. blok konference SŽ - Z Berlína do Vídně bude možné se dostat za 4 hodiny díky VRTkám!
15 / 11 / 2022

Blok 5 olomoucké konference SŽ byl zaměřen na zajišťování provozuschopnosti dráhy, o VRT promluvil náměstek ředitele Jiří Merta.

Se svým příspěvkem vystoupil Jiří Merta, náměstek ředitele údržbové základny pro VRT, který zběžně zopakoval koncepce a specifika údržby VRT. Díky VRT bude možné se dostat z Berlína do Vídně během 4 hodin oproti nynějším 8 hodinám.

Veškerá údržba bude probíhat v noční provozní přestávce, každá vysokorychlostní trať bude přitom vybavena palubními jednotkami ETCS. Bude nezbytná každodenní vizuální kontrola a dojde k využití dvoucestných vozidel. Pro zefektivnění práce se na budování budou podílet jednotlivé pracovní týmy soustředící se například na železniční svršek a spodek, tunely a zakryté odvodnění, mosty, trakční vedení, zeleň atd.

Bohuslav Stečínský promluvil i v tomto bloku, kde okomentoval dispečerské řízení při zajišťování provozuschopnosti a problémy, které s sebou současné přetížení elektrodispečerů přináší. Představil aplikaci DŽIn jako IT jádro procesů, která by měla zautomatizovat dispečinkové úkony.

Martin Táborský ze Správy železnice hovořil o digitalizace kontrolní a dohlédací činnosti. Obecným společným cílem je získání elektronických informací o stavu infrastruktury pro jejich následné pokročilé zpracování a možnost efektivního snižování potřeby lidských zdrojů.

Posledním účastníkem této diskuze byl Roman Šlézar, jež mluvil o výhybkách. Nutností podle něj je přispívat k odstraňování výluk a pomalých jízd v co nejkratším čase, zpřesňování predikce potřebné údržby a získávání poznatků využívaných k inovacím pro zvyšování užitných vlastností a prodlužování životnosti výhybek.

Tagy

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace