EU version

Žádná blafárna. České dráhy servírují Chrousta, prosecco i veganské lahůdky

Žádná blafárna. České dráhy servírují Chrousta, prosecco i veganské lahůdky
foto: České dráhy/Ilustrační foto
25 / 03 / 2025

Menu v jídelních vozech nabízí nový obsah i formu: Cestující se kromě speciální sezónní nabídky od JLV a Asociace kuchařů a cukrářů České republiky mohou těšit na stylový jídelní lístek v grafice od světově proslulé výtvarnice Míly Fürstové.

ČD Restaurant se servisem JLV od konce února nabízí nové sezónní menu v jídelních a bistro vozech Českých drah. Novou nabídku jídel a nápojů připravila společnost JLV, která ve vlacích ČD tradičně zajišťuje catering, spolu s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Cestující si mohou vybrat z polévky, masové speciality i vegetariánského hlavního chodu a dezertu. 

Autor: České dráhy

České jídelní vozy mezi světovou špičkou

„Naše restaurační vozy se servisem od JLV se těší stále se zvyšující oblibě mezi cestujícími. Důkazem, že nabízíme na kolejích špičkovou gastronomii, je i to, že jídelní vozy Českých drah jsou populární i mezi cestujícími v Německu, Rakousku nebo na Slovensku. Dokonce vidíme i trend ‚gastroturistiky‘, kdy se lidé pro své cesty přímo vybírají vlaky s restauračními vozy,“ říká člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Jiří Ješeta a doplňuje:

Ješeta dále uvedl, že České dráhy každý den vypraví 159 vlaků, které nabízí službu ČD Restaurant se servisem JLV. „Přibližně v polovině letošního roku pak v naší flotile přivítáme restaurační vozy nové generace ComfortJet, na které se mohou těšit cestující na vlacích směřujících z Česka do Berlína a Hamburku a v budoucnu i do Vídně, Bratislavy, Budapešti nebo do dánské Kodaně, dodal.

Jídelní lístek ve znamení svěžesti a lehkosti

Podle Bohumíra Bárty, generálního ředitele JLV, a.s., stojí za úspěchem společnosti sledování moderních trendů a spolupráce se špičkami v oboru. Nové menu představuje svěží a lehká jídla, a já věřím, že se cestujícím ve vlacích národního dopravce bude líbit a bude jim chutnat minimálně tak jako současná nabídka, se kterou se nyní loučíme,“ dodal Bárta.

Bližší informace o nové sezónní nabídce poskytl také Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky: „V novém menu kombinujeme poctivé suroviny a výrazné chutě tradiční kuchyně. Nechybí silný hovězí vývar nebo špalek z vepřového ramínka se šťouchanými brambory. Pro vegetariány jsou připravené lehké penne s pestem z grilovaných paprik a sladká tečka je tentokrát v podobě citronového cheesecaku s medem a mandlemi, jenž spojuje osvěžující chuť citrusů s jemností mandlí.

 Autor: České dráhy

Stylový jídelní lístek od Míly Fürstové

Vše je navíc prezentováno v novém grafickém kabátu: Grafiku pro jídelní lístek totiž vytvořila světově proslulá výtvarnice Míla Fürstová. Inspiraci pro novou obálku jídelního lístku jsem našla v kráse české krajiny, která poskytuje nekonečnou inspiraci pro každého výtvarníka. Osobně miluji cestování vlakem, zvláště pak restauračním vozem, kde si ráda dám něco dobrého na zub a nechávám se unášet pohodou a klidem cestování po železnici,“ říká Míla Fürstová, mezi jejíž klienty patří například skupina Coldplay. 

Nové menu doplňuje také nová nabídka nápojů. Najdeme mezi nimi pivní speciál UNION Czech IPA 13 od pivovaru Chroust a italské šumivé víno Prosecco DOC Frizzante. Připravená je i nealkoholická specialita, kterou je limitovaná edice craftové limonády Raks s příchutí malin. Kromě novinek je k dispozici také stálý jídelní lístek. Cestující si tak mohou pochutnat na dalších oblíbených jídlech, jako jsou například svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem nebo kuřecí řízek s bramborovým salátem.

Zdroj: tisková zpráva České dráhy

Tagy